בעוד כשבועיים נסב כולנו לעריכת ליל הסדר במהלכו אנו מחויבים לשתות ארבע כוסות. נפגשנו השבוע עם רפאל חתוכה, אחד מיצרני היין והגראפה בראש העין ושמענו ממנו על סוד הקסם של היין.
חג הפסח הוא זמן גאולת עמנו משעבוד ואנו חוגגים אותו ברוב פאר והדר ומרבים בהכנות מיוחדות לכבוד החג. על כל יהודי מוטלת החובה לשתות ארבע כוסות יין בליל הסדר, כנגד ארבע לשונות גאלה שבתורה: והוצאתי, והצלתי, וגאלתי ולקחתי. בראש העין ימזגו יותר מארבע כוסות. עפ"י אתר היין הישראלי Israel wines הריכוז הגדול ביותר של יצרני יין בארץ יחסית למספר התושבים, נמצא בעיר ראש העין. למעלה מ- 20 יצרני יין יש במקום בו גרים כ- 40,000 תושבים. רפאל חתוכה, תושב העיר, הוא אחד מיצרני היין הבולטים המארגן את קבוצת יצרני היין בעיר: "משנת 2001 אני מייצר יינות מסוג מרלו וקברנה. בשנים האחרונות אני מייצר "גראפה" שהינה משקה בעל 45% אלכוהול. בהתחלה היינו בראש העין כ- 10 יינים בלבד, וכיום ישנם למעלה מ-25 יצרני יין איכותי, ויש לנו במה להתגאות. בין היצרנים ניתן למצוא, אנשי פרסום, כלכלה, הייטק ביטוח, מרצים ומקצועות חופשים. יצרני היין בראש העין והסביבה מייצרים בין 200 בקבוקים ל- 2500 בקבוקים כל אחד". נוסף לאיגוד יצרני היין המקומיים קיימת בראש העין גם חבורת היין. אלה הם 14 חברים אוהבי יין המתכנסים פעם בחודש בבית אחד החברים לערב של אוכל ויין בנושא ייני מסוים מוגדר עליו דנים במשך הערב. ישראל פרקר, עורך אתר היין Israel wines כותב בעקבות ביקור בראש העין: "השתתפתי במסיבת הבוז'ולה שנערכה בראש העין, וטעמתי מיינות ה"צעירים" שוב שאלתי את עצמי בסיום הערב מי אמר שלהיות יינן וייצר יינות איכות חייבים לסיים דווקא פקולטה באוניברסיטה מכובדת בצרפת, אוסטרליה או ארה"ב?" עובדה! יש כאלה המייצרים יינות טובים בראש העין והסביבה גם בלי תואר רשמי". יש לציין, כי לאחרונה זכה אהרון ג'אלח תושב העיר ויצרן יין במדליית כסף בתחרות היינות הביתיים "ניחוח הגפן" שהתקיימה לאחרונה בים המלח.
ומה סגולתו של היין? היין הינו משקה אלכוהולי בעל מרכיב תזונתי מיוחד בגלל השפעתו על הלב, אשר יכולה להיות מיטיבה. מחקרים שונים מתארים קשר מובהק בין צריכת אלכוהול וירידה בתמותה כתוצאה ממחלות כלי הדם הכליליים של הלב. מחקרים הראו כי אצל הצרפתים הידועים כאניני הגורמה, קיימת פחות תמותה באופן יחסי ממחלות לב וכלי דם, למרות שתזונתם עשירה בשומנים. יין אדום מכיל ריכוזים נמוכים של אלכוהול, האלכוהול מרחיב את כלי הדם ומשפר בכך את זרימת הדם. בקליפת הענבים מצויים פלבנואידים שונים שהם נוגדי חימצון מחקרים מראים שתרומת היין האדום והפלבנואידים שמכיל איננה מסתכמת רק במניעת מחלות לב, אלא גם במניעת מחלות הקשורות לשיטיון מוחי (דמנציה ואלצהיימר). כנראה שיין אדום עוזר לצלילות המחשבה גם בגיל המבוגר, והרי לנו סיבה נוספת לשתות יין אדום.