בג''ץ נגד המדינה: ''אימפוטנציה בטיפול בשריפות הפסולת''
לאחר כמה חודשים של שקט יחסי מכיוון המזבלות הפיראטיות של כפר קאסם, התחדשו שריפות הפסולת ביתר שאת. תושבי ראש העין, המתוסכלים משנים של העברת האחריות ממשרד אחד למשנהו- החליטו כעת להגיש בג''ץ נגד המדינה.
חשיפה של 'אינדקס אובייקטיבי'.
תושבי ראש העין, יחד עם יישובים נוספים באזור, מתכוונים להגיש בג"ץ ראשון מסוגו נגד רשויות המדינה, ביניהם המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים, משרד החקלאות ועיריית כפר קאסם, על מה שהם מכנים "אוזלת יד בטיפול בעברייני שריפת הפסולת, שהשפעותיה על התושבים חמורות- וכוללות בעיות בדרכי הנשימה ופגיעה מתמשכת באיכות החיים."
כזכור, לפני כחמישה חודשים פרסמנו ב'אינדקס אובייקטיבי' תחקיר החושף את דרכה של המדינה לטפל בעברייני שריפת פסולת. בתחקיר התגלתה מציאות בה תושבים נאלצים לסגור את חלונות בתיהם במשך כל שעות היממה, לוותר על פעילות ספורטיבית בשכונה ועל שהות בחצרות בתיהם, בעוד שעברייני שריפות הפסולת פועלים באין מפריע.
בעקבות הפרסומים, השתכנעו חברי הכנסת כי יש לערוך דיון דחוף בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בסיומו ביקשו חברי הוועדה מהמשרד להגנת הסביבה להגיש תוך שלושה חודשים תוכנית עבודה מפורטת לאכיפה.
למרות הציפיות, בחמשת החודשים שחלפו מאז הדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה, עדיין לא הגיש השר ארדן את התוכנית. "לאחר פניות רבות וחלופות מכתבים עם המשרד להגנת הסביבה", מגלים התושבים, "הבנו שהדלתות סגורות בפנינו, ושהדרך היחידה היא להגיש בג"ץ נגד המדינה כדי שכל האחראיים יתחילו לעשות את עבודתם."
בימים אלו, עסוקים התושבים בגיוס כסף להגשת הבג"ץ, אשר עלות הגשתו כ-40 אלף שקלים. "השגנו חלק מהסכום, אך אנו פונים לתושבים לעזרה. ככל שנשיג את הסכום מהר יותר כך זמן הטיפול בבעיה יתקצר." התושבים מזמינים את קוראי העיתון לתרום דרך הדוא"ל: avirnaky4@gmail.com או באמצעות אתר האינטרנט: http://avirnaky.wordpress.com/
תגובת אורי טל, המרכז את הטיפול בפסולת במשרד להגנת הסביבה: "אני לא מכיר את פניות הציבור למשרד. בהמשך להחלטת ועדת הפנים והגנה"ס, המשרד להגנה"ס הקים צוות עבודה משותף שבתוכו ניתן למנות גורמי אכיפה, גורמים משפטיים וגורמים מקצועיים. צוות זה סקר את הבעיה בשיתוף משרדי הפנים והחקלאות, ניתח את הנתונים, מצא שישנם פערים בטיפול החוק במניעת שריפות ושקיימת בעיה חוקית. הצוות המליץ לשר לבצע תיקון חקיקה. עיקרי ההמלצה: בנוגע לחוק מניעת מפגעים, או חוק אויר נקי. המלצנו להגדיר מהי שריפה, מתי מותר לבצע אותה ומתי היא נחשבת לבלתי חוקית. כמו כן הגדרנו את האחראי לביצוע השריפה. בעבר האחראי היה רק המצית, אנחנו ממליצים להגדיר גם את הרשות המקומית כאחראית וגם את בעל הקרקע עליה בוצעה השריפה. כמו כן, אם בעבר נדרשנו 'לתפוס על חם' את עבירת השריפה בשביל לבצע אכיפה- בתיקון מומלץ על ראיות נמוכות יותר לתפיסתו."
לדברי טל, מסמך ההמלצות נמצא כעת בגיבוש סופי בלשכה המשפטית של המשרד להגנה"ס, ואחרי כן- הוא יועבר ללשכת השר, גלעד ארדן.